restaurant - vins
Amb la mirada posada en el Tossal dels Tres Reis, el límit històric entre Catalunya, València i Aragó vam decidir que la nostra carta de vins havia de reflectir l’extraordinària ubicació en la qual ens trobem. Per aquest motiu el cos de la carta són vins de zones molt properes al nostre hotel i per això no trobareu a ella vins molt coneguts ni una extensa llista de clàssiques denominacions d’origen.
L’ÀNIMA DE L’AVI ARRUFÍ 2017
Bodega: Vins Pinyol
D.O./Zona: D.O. Terra Alta
Tipus de vi: Blanc amb criança en les seves mares en tanc ovoide de ciment.
Graduació(% vol): 14,5
Varietals: Garnatxa Blanca. Vinyes de més de 60 anys
Els Piñol no paren. Gran part de la seva producció es ven a l’estranger, en països tan diversos com Estats Units, Brasil o Suïssa. Aquest vi ho té tot per a aquells i aquelles als que li agraden les coses diferents i ben fetes. Criança sense fusta a les pròpies mares durant 7 mesos en constant moviment en un tanc de ciment amb forma d’ou.
–
23€
XADO BLANC 2018
Bodega: Mas de Torubio
D.O./Zona: Aragó – Sin D.O. Cretas
Tipus de vi: Blanc sense criança
Graduació(% vol): 14
Varietals: Garnatxa blanca, 10% Sauvignon blanc
Criança sobre les seves mares fines durant 4 mesos amb battonage un cop a la setmana.
–
18€
VENTA D’AUBERT BLANC 2016
Bodega: Venta d’Aubert
D.O./Zona: Matarranya
Tipus de vi: Blanc sense criança. Chardonnay 6 mesos en bóta nova de roure francès
Graduació(% vol): 13,3
Varietats: Viognier, el 31% Garnatxa Blanca, el 21% Chardonnay
M’agraden les històries de vins que parlen de supervivència i dificultat i la varietat viognier té una història complicada. A l’ésser molt delicada gairebé va arribar a desaparèixer a principis dels 60. Ara, recuperada, permet fer vins blancs per a aquells que volen descobrir nous sabors. A més aquest es conrea gairebé a la banda de CONSOLACIÓN.
–
26€
ANGOSTO 2019
Celler: Cellers Angosto
D.O./Zona: DO València
Tipus de vi: Blanc sense criança
Graduació(% vol): 12.5
Varietats: Moscatell, Verdejo, Sauvignon Blanc, Chardonnay (igual proporció).
El nostre blanc de València. En aquesta ruta la nostra pels vins fronterers ens vam decantar per baixar una miqueta més enllà de Castelló perquè ens va agradar molt aquest vi que com diu el seu elaborador és un vi per jugar a les endevinalles: a veure si fa olor més l’herba del verdejo, les flors del chardonnay, les fruites de la sauvignon o el dolç del moscatell. I si no s’està per jugar es gaudeix planerament de la seva complexa però harmònica barreja.
–
18€
ARTIGAS 2017
Bodega: Mas Alta
D.O./Zona: Priorat
Tipus de vi: Criança: La meitat el most de cada varietat fermenta en barrica i l’altra meitat en dipòsit. La criança dura 8 mesos: 50% en bótes de roure francès noves i 50% en dipòsit d’acer inoxidable.
Graduació(% vol): 15
Varietals: 70% Garnatxa Blanca, 20% Pedro Ximenez, 10% Macabeu.
Ens vam enamorar d’aquest vi res més tastar-lo al març de 2020. No us preocupeu en llegir que una de les varietats és Pedro Ximenez, aquí no hi ha dolçor, hi ha caràcter. És un vi que cal provar per convertir-se en el màxim defensor o defensora que el Priorat no és territori de negres.
–
34€
CARA NORD 2018
Bodega: Cara Nord Celler
D.O./Zona: D.O. Conca de Barbera
Tipus de vi: Criança: 3 mesos en lies fines
Graduació(% vol): 13
Varietals: Vinyes aïllades entre boscos de Macabeu i Chardonnay
El projecte Cara Nord bé sembla en alguns aspectes un mirall del nostre. Tres socis amb més de 20 anys de treball en comú, 800 metres d’altitud; una mateixa muntanya que alberga tres (o quatre) sensibilitats diferents; alzines per tot arreu, un recinte religiós com a seu … I a més ens agrada el que expliquen i com ho fan. El seu vi és dels que sempre ve de gust; floral, afruitat, mineral, fresc però amb el caràcter que dóna ser el fruit d’una explotació al límit en tots els sentits.
–
21€
Blancs d’altres zones
SANCERRE 2017
Bodega: Domaine Vacheron
D.O./Zona: A.O.C. Sancerre (Cher) França
Graduació(% vol): 12,5
Varietals: Sauvignon Blanc
Ecològic i biodinàmic. El most va fermentar a temperatura controlada en dipòsits d’acer inoxidable i es va criar en els mateixos dipòsits durant 8 mesos en contacte amb les seves mares fines.
–
39€
QUINTA APOLONIA 2018
Bodega: Belondrade
D.O./Zona: V.T. Castella i Lleó
Tipus de vi: Criança: 35% primeres seleccions de bótes del primer vi BELONDRADE I LURTON i el 65% del most procedent de vinyes joves, fermentat en dipòsits d’acer inoxidable
Graduació(% vol): 13,5
Varietals: 100% Verdejo
En una trobada de vins a Barcelona, a finals de març, Didier Belondrade amb un entusiasme commovedor, ens deixava provar l’encara no completat Quinta Apolonia del 2013. I encara en la imperfecció d’allò sense acabar ens va agradar i molt. Ja embotellat ens va encantar provar aquest vi que porta en si, com el famós anunci de pneumàtics, potència i control. El control l’aporta el 35% del primer vi de la marca i el seu pas per bóta; i la potència i el desvergonyiment el donen els mosts joves als que l’acer inoxidable no han tret ni un polsim de la seva vinculació a la terra.
–
28€
TEL.LÚRIC 2019 – Vi ecològic
Bodega: Demèter de Tastavins
D.O./Zona: D.O. Matarranya
Graduació(% vol): 13
Varietals: Garnatxa tinta
El nostre rosat favorit de moment. Elaborat a la banda de casa, a La Portellada. Fet amb tanta delicadesa que produeix emoció. Maceració en fred i en acer. Molt pocs sulfits i l’assessorament de l’enòleg Pablo Ortigueira. I el més important, la Maria i Sorín controlant-ho tot cada segon.
–
19€
BRUNUS 2017/2018
Bodega: Portal del Montsant
D.O./Zona: D.O. Montsant
Graduació(% vol): 12.5
Varietals: Garnatxa tinta
D’aquests rosats per als amants de l’negre, però que de vegades els ve de gust alguna cosa fresc i diferent encara que amb certa complexitat. Un rosat de garnatxa 100% amb raïm procedent de vinyes de 18 anys d’edat.
–
23€
SINDICAT LA FIGUERA 2017 – (Últimes ampolles )
Bodega: Aubacs i Solans SCCL
D.O./Zona: D.O. Montsant
Graduació(% vol): 14
Varietals: Garnatxa fina
El most va fermentar a temperatura controlada amb llevats autòctons. Es va criar en cups de ciment subterrani (trull) durant 8 mesos.
–
18€
VENTUS 2014
Bodega: Venta D’Aubert S.L.
D.O./Zona: D.O. Matarranya
Graduació(% vol): 14,2
Varietals: GARNATXA NEGRA, Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot plantats el 1987. Monastrell i Cabernet Franc plantats al 2000.
Per a nosaltres el millor negre d’aquest celler, propietat d’uns suïssos amants com nosaltres del Matarranya. Cert és que ho té tot per ser un negre que convenci gairebé tots, per l’ús de varietats a què hem acostumat el nostre paladar i per l’equilibrada barreja de totes elles.
–
23€
CLOTA 2018 (Paratge Excepcional)
Bodega: Mas de Torubio
D.O./Zona: Cretas. Matarranya
Tipus de vi: Negre amb criança
Graduació(% vol): 13.5
Varietals: Garnatxa peluda, 20% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon.
Les vinyes de Mas de Torubio es troben a la considerada capital de el vi de l’Matarranya, Queretes .. La vinya, envoltat d’oliveres de empeltre, pins, alzines, romaní i farigola és en la seva major part de Garnatxa Peluda i el projecte, realment bé gestionat, es va iniciar el 1998. Fermentació per separat de cadascuna de les varietats i posterior criança durant 15 mesos en bóta de roure francès i americà. 70% noves i 30% usades.
–
23€
SA NATURA 2017 (Negre ecològic)
Bodega: Celler Piñol
D.O./Zona: Terra Alta
Tipus de vi: Criança: 13 mesos en bóta.
Graduació(% vol): 14
Varietals: 40% Carinyena, 405% Garnatxa negra, 20% Syrah.
El primer vi ecològic elaborat a la Tera Alta pels Piñol. Excel·lent i no fàcil de trobar ja que gran part de la seva producció es dedica a l’exportació Ens ho treuen de les manoooos !. És realment bo i sorprenent, amb un equilibri extraordinari de tocs minerals, compotes i fins matisos fumats.
–
24€
TEL.LÚRIC 2019 (Vi ecològic)
Bodega: Demèter de Tastavins
D.O./Zona: D.O. Matarranya
Graduació(% vol): 14
Varietals: 90% Garnatxa negra, 10% syrah
Elaborat a la banda de casa, a La Portellada. Veremat en un sol dia, manualment i en el mes d’octubre. Vinyes a 650 m d’alçada. Sense filtres, controlant les fases de la lluna i amb un pas de 18 dies en acer. Fórmules ancestrals per al vi més modern.
–
19€
ELS PICS PRIORAT 2017
Bodega: Mas Alta
D.O./Zona: D.O.C. Priorat
Tipus de vi: Criança: La criança dura 10 mesos: 50% en dipòsit de formigó i 50% en bótes de roure francès (d’entre 2 i 5 anys)
Graduació(% vol): 15
Varietals: 45% Garnatxa negra, 25% Carinyena, 10% Merlot. 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon.
Mas Alta va ser fundada en la localitat de la Vilella Alta, al Priorat, a la fi dels anys noranta (1999) per dues famílies belgues (Lambrecht i Vanhoutte), amb l’assessorament tècnic de Michel Tardieu, conegut enòleg francès. És un dels cellers més prestigioses de la zona i la seva “Pics” és tota una demostració de com es pot elaborar un excel·lent negre de Priorat i no haver de quedar-se a rentar els plats quan arribi el compte.
–
26€
LA TRIBUNA 2018
Bodega: Bodega El Angosto
D.O./Zona: D.O. València
Tipus de vi: Negre amb criança
Graduació(% vol): 13,5
Varietals: Garnatxa negra, monastrell i syrah
Un cop més la casualitat ens condueix a aquest vi. El blanc Angosto que ja havíem decidit venir acompanyat d’unes ampolles de vi negre del mateix celler. Ens va agradar aquest La Tribuna, barreja de monastrell (raïm més valenciana), garnatxa i syrah que et sorprèn a cada glop.
–
17€
BARRANC DE L’INFERN 2017
Bodega: Bodega Vinya Natura
D.O./Zona: Les Useres (Castelló)
Tipus de vi: Criat 4 mesos en Barrica
Graduació(% vol): 14,5
Varietals: 100% Merlot.
En la nostra intensa recerca dels millors vins de Castelló trobem un comentari en el magnífic bloc DEVINIS sobre el BARRANC: “És un vi auster, sense concessions ni escarafalls a l’ús, amb bona fruita molt ben integrada en la fusta, la millor combinació que jo conec de fruita i fusta que no sobresalta, sinó que enamora “.
–
22€
MANGA DEL BRUJO 2017
Bodega: El Escocés Volante SL
D.O./Zona: D.O. Calatayud
Graduació(% vol): 14,5
Varietals: Syrah, Mazuela, Garnacha Tinta, Ull de llebre
Els raïms es van desrapar i macerar posteriorment en fred. El most va fermentar a temperatura controlada. Es va criar en bótes noves i usades durant 5 mesos.
–
24€
Negres d’altres zones
PSI 2017
Bodega: Dominio de Pingus
D.O./Zona: D.O.Ribera del Duero
Graduació(% vol): 14
Varietals: Tinta fina (90%), Garnatxa (10%)
Si us atreviu a pronunciar el nom d’aquest vi sense que us sembli estar cridant l’atenció d’algú de la sala, gaudireu d’una magnífica experiència.
És indubtable que en el món de el vi hi ha noms que només amb pronunciar generen exclamacions i Peter Sisseck és un d’ells. El seu Pingus ha estat des de la seva creació un dels vins més prestigiosos (i cars) d’Espanya i ell és l’ànima d’aquest projecte que va néixer amb la intenció d’impedir que desapareguessin vinyes històriques conduïdes de manera tradicional. Un vi elaborat més en la fruita, en la frescor i la finor que en l’extracció i la potència.
–
42€
LA RESERVE D’O 2017 Vino Demeter i biodinàmic
Bodega: Marie et Frederic Chauffray
D.O./Zona: D.O. Coteaux du Languedoc / Terrasses du Larzac
Tipus de vi: Sense fusta. Envellit en ciment durant 21 mesos
Graduació(% vol): 14
Varietals: 45% Garnatxa, 450% Syrah, 10% Cinsaut
La història d’aquests viticultors donaria per a un llibre. Respectuosos amb el territori, elaboradors de vins biodinàmics i ecològics. Ús de llevats antigues i autòctones. Ens va agradar la seva història i el seu vi i vam decidir posar-lo en la carta al juliol de l’any 2020 per recordar-nos el necessària que és la gent com Marie i Frederic per mantenir el nostre vulnerable planeta. I el vi és boníssim.
–
38€
LAS UVAS DE LA IRA 2017
Bodega: Daniel Landi
D.O./Zona: D.O.Méntrida
Tipus de vi: Criança: Envellit durant 10 mesos en grans barrils de 2000 i 3000 litres
Graduació(% vol): 14,5
Varietals: Garnatxa 100%
En un moment com el que vivim gairebé seria obligat tenir un vi amb aquest nom en qualsevol carta. La novel·la de Steinbeck de la qual agafa el seu nom i publicada el 1939 parla d’un període convuls de la nostra història, en la gran crisi dels anys 30, que bé podria remetre’ns a l’actualitat. Una novel·la que exalta els valors de la justícia i la dignitat humana en una etapa de profunda injustícia econòmica i política. Però a més el vi és dels que no deixa indiferent a ningú. No ho demaneu si no us agraden els riscos! Daniel Landi, la seva viticultor, provoca amb cadascuna de les seves 10000 ampolles d’aquest monovarietal de garnatxa conreada enfront de la Serra de Gredos.
–
30€
CIENTRUENOS 2015/2017/2018
Bodega: La Calandria
D.O./Zona: D.O. Navarra
Graduació(% vol): 15,5
Varietals: 100% Vella Garnatxa-de més de 60 anys
Un dels últims reductes de la garnatxa a Navarra on s’empra un cultiu tradicional i sense la utilització d’herbicides. Després de la verema manual del raïm es desrapar, estrènyer i va fermentar a temperatura controlada sense excés de maceració ni de remuntats. Després de la criança -de 4 mesos en bótes de roure francès de 500 litres- s’embotellen al voltant de 6.000 ampolles.
–
21€
MUGA 2016
Bodega: Muga
D.O./Zona: La Rioja. Haro
Tipus de vi: Criança: 24 mesos en bótes fetes amb roures seleccionats en la seva pròpia boteria. Previ a l’embotellament es realitza una clarificació amb clara d’ou fresc. Un cop en ampolla patirà un procés d’afinat durant dotze mesos a la bodega.
Graduació(% vol): 14
Varietals: Ull de llebre 70%, garnatxa 20%, carinyena 7% i graciano 3%
Fa uns anys, en un dels restaurants d’Haro on es menjaven els millors tomàquets de l’món, amb un grup nombrós d’amics vam realitzar un sopar d’aquestes que s’allarguen i que conviden a beure. Portàvem 10 ampolles de Muga quan la propietària del restaurant ens va assenyalar cap al racó del seu local i ens va dir que el senyor Muga estava feliç de veure’ns gaudir del seu vi i que brindava amb nosotros.¡ Sempre, també en el vi, cal tornar als clàssics !. Per cert Muga és actualment l’únic celler a Espanya que té la seva pròpia boteria.
–
27€
MUGA PRADO ENEA 2011 Gran Reserva
Millor vi d’Espanya i tercer d’món segons James Suckling (collita 2011)
Bodega: Muga
D.O./Zona: La Rioja. Haro
Tipus de vi: 12 mesos en roure americà + 36 mesos en roure francès + 36 mesos en ampolla al celler.
Graduació(% vol): 14
Varietals: Ull de llebre 70%, garnatxa 20%, carinyena 7% i graciano 3%
Fa uns anys, un escocès afincat a Barcelona ens explicava una divertida història sobre un prestigiós destil de whisky que es queixava amargament que per elaborar els seus whiskies necessitava un munt d’espai, i anys d’elaboració, i que no obstant això per fer una ginebra ( acabava d’entrar en aquest negoci) no necessitava ni espai ni temps d’espera. Saber que per poder gaudir d’aquest vi s’ha d’esperar com a mínim vuit anys, entre que les vinyes comencen a treure les seves primeres fulles i l’ampolla veu la llum, m’ha fet recordar aquesta història i la sort que cellerers com Muga segueixin apostant per aquest tipus de vins.
–
64€
LLOPART BRUT INTEGRAL VINTAGE 2017
Bodega: Cava Llopart
D.O./Zona: D.O. Cava Penedés
Graduació(% vol): 11.5
Varietals: 45% Parellada, 30% Chardonnay, 25% Macabeu
Data de degollament: desembre 2019
Viticultors des de 1387 i elaboradors de cava des de 1887 els Llopart saben moltes coses sobre el vi. I nosaltres som autèntics seguidors seus des d’èpoques més recents tot i que ja llunyanes quan una bona amiga, Assumpta Corbera, ens ho va descobrir. Aquest cava ens encanta pel seu extraordinari “cupatge” que substitueix la tradicional Xarel·lo per la Chardonnay. Lleuger, fresc, vivaç, suau i amb una bombolla finíssima i constant.
–
27€
AGUSTÍ TORELLÓ MATA BRUT RESERVA 2016
Bodega: Agustí Torelló S.A.
D.O./Zona: D.O. Cava (Catalunya)
Graduació(% vol): 11.5
Varietals: 46% Macabeu, 26% Xarel·lo 28% Parellada
Data de degollament: novembre 2019
La criança es va realitzar durant un mínim de 24 mesos en rima a les caves.
–
21€
ROSAT TREPAT 2017
Bodega: Agustí Torelló S.A.
D.O./Zona: D.O. Cava (Catalunya)
Graduació(% vol): 11.5
Varietals: 100% Trepat
Data de degollament: gener 2020
La criança es va realitzar durant un mínim de 18 mesos en rima a les caves.
25€
BOLLINGER SPECIAL CUVÉE BRUT
Bodega: Champagne Bollinger
D.O./Zona: Champagne ( Francia)
Graduació(% vol): 12
Varietals: Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier
El vi base fermentar, un 50% en bótes vella de roure francès que ha contingut Chardonnay, i el 50% restant en dipòsits d’acer inoxidable. Es va elaborar amb vins de reserva de grans anyades. La criança es va realitzar durant 36 mesos en rima a les caves.
–
56€